Eigen risico

Zorgverzekering

Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen aan de verzekeraar voordat die het zorg gaat vergoeden. Het eigen risico is niet van toepassing op alle soorten zorg, want er veel soorten zorg waar je geen eigen risico bij hoeft te betalen.

Wanneer hoef je geen eigen risico te betalen?

eigen risicoBij de huisarts hoef je geen eigen risico te betalen en dit is de reden dat je altijd naar eerst naar een huisarts moet en die stuur je vervolgens door naar een specialist indien nodig. De medicijnen en bloedonderzoeken dat een huisarts voorschrijft vallen ook buiten de eigen risico. Voor verloskundige en kraamzorg hoef je ook geen eigen risico te betalen. Een groep dat helemaal geen eigen risico hoeft te betalen zijn jongeren onder 18 jaar.

Overige zorg

Voor het overige zorg moet je wel de eigen risico betalen voordat een zorgverzekering gaat vergoeden. De eigen risico gaat dan ook weer elke jaar omhoog. In 2008 was het eigen risico was de eigen risico nog 150 euro en sinds 2015 is dit 375 euro. Het is dus een flinke verhoging en in 2016 gaat dit bedrag dan ook weer omhoog.

Vergelijken

zorgverzekering vergelijkenHet is dan ook slim om de eigen risico voor 2016 te vergelijken, zodat je in 2016 niet te veel betaald. Je kunt elke jaar overstappen naar een andere verzekeraar en je kunt ook het eigen risico aanpassen, zodat je in 2016 bijvoorbeeld minder premie betaald. Het is dan ook slim om naar alle opties te kijken en indien voordelig je zorgverzekering aanpassen of overstappen. Dot moet je wel voor 1 januari doen, anders moet je weer een jaar wachten.

Leave a Reply