Vena amoris

Vena amoris is de benaming dat vroeger werd gebruikt, om de ringvinger aan te duiden, waarop de trouwring werd gedragen.

Geschiedenis trouwring

trouwringenIn de tijd van de Romeinen dachten de mensen, dat de linker ringvinger direct met het hart verbonden was, door middel van een ader. Deze ader werd de Vena amoris genoemd, wat Latijns is voor de ader van liefde. Bij een huwelijk werd er dan een ring, om deze vinger gedaan, om aan te duiden dat de vrouw gehuwd was. De Romeinen kozen voor de ring, omdat het een cirkel is zonder beging of einde en symboliseerde eeuwigheid. Dit vonden ze dan ook een mooie symbool voor de huwelijk, als een ring om de vinger van een vrouw deed, betekende dit dat je eeuwig van haar zou houden.

Oud Egypte

De geschiedenis van de trouwring gaat nog verder terug in tijd, want in oude Egypte werd het ook al gebruikt, maar de trouwring symboliseerde hier wat naders. De Egyptenaren aanbeden toen de zon God Ra en de maan God Khonsu. Aangezien de zon en maan beide rond waren, kreeg de trouwring ook de ronde vorm. De lege ruimte in de ring waar de vinger in ging, stond voor het onbekende en wanneer je de ring omdeed symboliseerde dit voor het instappen in het onbekende. De trouwring werd toen vooral van leer en botten gemaakt. Wil je meer weten over de geschiedenis van de trouwring? Kijk dan op deze website

Leave a Reply