Wat is outplacement?

Er is sprake van outplacement wanneer je dreigt ontslagen te worden en buiten je huidige werkgever een baan moet gaan zoeken. Dit kan komen doordat het bedrijf onder gaat of het bedrijf door een regieorganisatie gaat.

Je hebt ook nog rechten, want ze kunnen je niet zomaar ontslaan, je hebt vaak recht op een ontslagvergoeding of een outplacementtraject. Bij een ontslagvergoeding krijg je een eenmalig vergoeding van je werkgever en bij een outplacementtraject word je geholpen om een nieuwe baan te vinden.

Een outplacementtraject, begint met een intake gesprek, om te kijken hoe ze je het beste kunnen helpen en welke begeleider het beste bij jouw zal passen. De eerste stap die de toegewezen begeleider zal nemen, is met jouw bespreken, onder welke omstandigheden je ontslagen word en hoe jij je hierbij voelt. Je kan pas verder gaan, wanneer je de gevoelens over je oude baan verwerkt hebt. Dit kunnen gevoelens zijn van woede, onrecht of onzekerheid. Door een combinatie van trainingen en gesprekken zal je hiermee leren omgaan en verder kunnen gaan.

Je begeleider zal je dan helpen met het vinden van een nieuwe baan die bij jouw zal passen, want misschien was je oude baan helemaal niet juist voor jouw. Kijk voor meer informatie op de website van Instituut voor Positieve Psychologie over hun outplacement in Amsterdam.

Leave a Reply